connecting cars
Gratis intake
Terug naar blog
Waarom heeft het ene bedrijf een lagere schadelast dan het andere bedrijf?

Waarom heeft het ene bedrijf een lagere schadelast dan het andere bedrijf?

Een hoge of stijgende schadelast leidt tot extra kosten en is nadelig voor de verkeersveiligheid. Veel aangevoerde argumenten voor deze stijging zijn onder andere het gebrek aan ervaren mensen waardoor er veel jonge en onervaren bestuurders rondrijden en de vele obstakels in het verzorgingsgebied. Maar hoe kan het dat het ene bedrijf wel te maken krijgt met een stijgende schadelast en het andere niet, terwijl ze tegen dezelfde uitdagingen aanlopen? Onze Hello Mobility coaches komen bij veel bedrijven over de vloer en trekken een belangrijke conclusie: verkeersveilig rijgedrag is voor een belangrijk deel het resultaat van de interne bedrijfscultuur.

Inwerktraject en rijhulpsystemen

Voertuigen beschikken over steeds meer veiligheidssystemen die schade en ongevallen helpen voorkomen, maar uiteindelijk worden de voertuigen bestuurd door mensen. Daarom begint het met een goed inwerktraject waarbij chauffeurs leren de veiligheidssystemen op de juiste wijze en onder de juiste omstandigheden te gebruiken en waarbij verkeersinzichtelijk en veilig rijden worden behandeld. Niemand maakt met opzet schade, maar met een goede opzet kun je schade voorkomen.

Data en apps

De veiligheidssystemen helpen niet alleen bij een veiligere rijsstijl, maar zijn ook een bron van data waarmee rijgedrag inzichtelijk wordt gemaakt. Door deze data goed te meten en te verrijken met andere relevante data, zoals weer en informatie over de wegen, weet je precies waar je moet bijsturen. Via de chauffeursapp wordt de verrijkte data bovendien ingezet om chauffeurs op bepaalde punten te belonen of te coachen waar men kan verbeteren. Bijvoorbeeld hoe ze veilig kunnen versnellen, verkeersinzichtelijk remmen en zonder extra slijtage door de bochten gaan. 

Cultuur

Maar een van de belangrijkste facetten van veilig rijgedrag blijft toch wel cultuur. “Culture eats strategy for breakfast”; je kunt alles nog zo goed in procedures vastleggen, maar als het niet door de hele organisatie wordt gedragen, zal er ook niet naar gehandeld worden. Als je echt wilt dat veilig en verantwoord deelnemen aan het verkeer in het DNA van je bedrijf geborgd wordt moet je dit continu blijven communiceren en hiernaar blijven handelen. Het is natuurlijk geen verassing dat rijden onder tijdsdruk zorgt voor stress bij de chauffeur en de kans op schade of een aanrijding met een kwetsbare verkeersdeelnemer laat toenemen. Routeoptimalisatie software heeft vaak gelijk maar kan ook voor werkdruk bij de chauffeurs zorgen. Creëer een cultuur waarbij je luistert naar de input van je chauffeurs en laat zien dat je ook wat doet met deze input. 

Roadsafety marketing

Om veilige en verantwoorde verkeersdeelname onderdeel te maken van de cultuur van een bedrijf ontwikkelde Hello Mobility roadsafetymarketing. Een serie interne marketingcampagnes om verkeersveiligheid doorlopend onder de aandacht te brengen en te benadrukken dat veilig en verantwoord rijden binnen de cultuur van de onderneming hoort. Practise what you preach en elimineer te grote tijdsdruk bij chauffeurs, luister naar hun input en laat zien dat hun input ook in acties worden omgezet. Verkeersveiligheid gaat niet vanzelf.

Wil je meer weten over roadsafety marketing of wil je een paar voorbeelden zien? Ons kantoor in Baarn in ons testlab, en we laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn. Laat hier je gegevens achter en we bellen je om een afspraak te maken.

Hello Mobility koppelt momenteel met de volgende Telematica Providers:

Staat jouw telematica leverancier hier nog niet tussen? Neem contact met ons op!