Halfjaarcijfers slachtoffers zorgelijk hoog
Tot en met Q2 vielen er in het Nederlandse verkeer 46.865 verkeersslachtoffers. Ruim 270 mensen hiervan overleden ten gevolge van een verkeersongeval. Een verkeersslachtoffer is een bestuurder, passagier of voetganger die bij een verkeersongeval gewond raakt of overlijdt. In heel 2021 waren er 87.032 verkeersslachtoffers, waarvan 514 mensen dood zijn gegaan in het Nederlandse verkeer.
Onder de jongeren, in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar, valt 28% van de slachtoffers. In de groep kwetsbare verkeersdeelnemers (voetgangers, fietsers, e-bike en bromfietsers valt ongeveer 64% van de verkeersslachtoffers.
’s Ochtends tussen 07:00 en 09:00 uur en tussen 14:00 en 19:00 vallen de meeste verkeersslachtoffers, denk hier eens over na als je morgenochtend in de auto of op de fiets stapt. Deelnemen aan het verkeer is nu eenmaal het meest risicovolle gedeelte van de dag. Je kunt niet alle risico’s wegnemen, je kunt risico’s wel verkleinen.
98% van alle verkeersongevallen komt namelijk door fouten die mensen maken. Een 14 jarige jongen op een fiets met oortjes in, zijn verlichting niet aan die vergeet rechts voorrang te verlenen maakt een fout. Een bestuurder van een bestelauto die zich aan de snelheid houd, niet afgeleid en alert is kan een ongeval met deze jongen van 14 voorkomen. De bestuurder die net even wat haast had, gluurde naar die binnenkomende like op Insta, net iets te hard reed, maar wél voorrang had kon deze aanrijding niet voorkomen……
Het gevaar zit hem in dat verkeersdeelname voor de overgrote groep een automatisme is, en juist hierin schuilt het gevaar. Want verkeersdeelname hoort bewust gedrag te zijn. Het is niet de kunst om tijdens verkeersdeelname nooit meer afgeleid te zijn, het is de kunst om nooit meer onbewust afgeleid te zijn.
Gelukkig zien steeds meer bedrijven het belang in van een effectief verkeersveiligheids beleid en leveren zij zo een bijdrage aan het veiliger maken van verkeersdeelname van medewerkers die in opdracht van hun werkgever deelnemen aan het verkeer.
Onze data komt van STAR (Smart Traffic Accident Reporting) is een initiatief van de Politie, Verbond van Verzekeraars en VIA. STAR wil een efficiënte ongevallenregistratie zodat er een betrouwbare ongevallen-analyse kan worden gemaakt.