Wagenparkbeheerders hebben te maken met een hoge schadelast, hoge verzekeringspremies, hoge brandstofprijzen en zoeken naar manieren om de CO2 uitstoot omlaag te krijgen. 40% van de kosten van een wagenpark hangen samen met het rijgedrag van bestuurders. Nu er steeds meer data beschikbaar is komen er extra tools beschikbaar om rijgedrag door middel van data te verbeteren. Door de juiste data op de juiste wijze te interpreteren én in de juiste context te plaatsen ontstaat er inzicht waar in een wagenpark verbeterkansen liggen op het gebied van rijgedrag of procesverbetering.
Rijgedrag inzichtelijk door slimme data
Veel bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens, taxi’s, touringcars, bestelbussen en LEV’s hebben een telematica systeem aan boord. Met dit systeem heeft een vlootbeheerder inzicht in waar welke voertuigen op welk moment rijden, kan je ordergestuurd werken en kan je je klanten op de hoogte stellen van de verwachte aankomst of levertijd.
Hello Mobility maakt het mogelijk om een slimme koppeling te maken met bestaande telematica systemen in de voertuigen of zelfs rechtstreeks via de fabrikanten van de voertuigen. Deze data verrijken wij vervolgens met externe bronnen en daardoor zijn we in staat rijgedrag inzichtelijk te maken en in context te plaatsen. Niet incident gestuurd en niet wat je vaak ziet op basis van te hard remmen, te snel optrekken of te hard door een bocht.
De focus van Hello Mobility richt zich op het patroon in onder andere verkeersinzichtelijk autorijden, gebruik van cruise control, snelheid in 30 km zones en zonder extra slijtage door bochten. Dit is overigens lastiger dan het lijkt omdat per voertuigtype deze grenswaarden anders zijn, lees hier meer over in het blogartikel
Hoe maak je rijgedrag inzichtelijk met data?
Hoe gebruik je deze data?
Deze data is op bestuurdersniveau alleen voor de bestuurder inzichtelijk, die ziet via een app hoe hij of zij scoort ten opzichte van collega’s en waar het mogelijk is om te verbeteren. De app maakt verbeteren bovendien leuk door middel van gamification en werkt op basis van positieve gedragsverandering, de bestuurder kan punten sparen bij gedragsverbetering. De fleetmanager ziet op (anoniem niveau) op welke punten er zaken verbeterd kunnen worden, denk aan het iets anders plannen van een route die door wegwerkzaamheden tijdelijk een te grote tijdsdruk voor de chauffeur oplevert. Hello Mobility Data Coaches helpen klanten om de data uit het dashboard te lezen en om te zetten naar doelgerichte acties.
Inmiddels zijn er ook verzekeraars die op deze manier gebruik maken van de data die Hello Mobility aan de achterkant genereert. In plaats van de premies te verhogen heeft de verzekeraar nu een ander instrument om te zorgen dat schadelast binnen een wagenpark verbetert en daarmee de verkeersveiligheid verbetert.
De juiste cultuur draagt bij aan verkeersveiligheid
Overigens is alleen data niet de enige manier om veilige en verkeersinzichtelijke verkeersdeelname binnen een wagenpark te verbeteren. Uiteindelijk hangt alles samen met gedrag. Daarom is het belangrijk dat veilige verkeersdeelname onderdeel is van de cultuur binnen een onderneming.
Bij Hello Mobility noemen wij dat Roadsafety Marketing. Vergeet ook voertuigbediening niet. Neem elektrisch rijden: niet moeilijk maar wel anders. Of moderne technologie aan boord van auto’s die veiliger en zuiniger rijden mogelijk maakt. Hello Mobility helpt ondernemingen met het opleiden van inwerkcoaches en mentorcoaches zodat je daar waar dat nodig is een stuk praktijktraining kunt inzetten. Op deze wijze zet je mens, technologie, data én marketing in om je doelstellingen rondom veilige en verantwoorde verkeersdeelname waar te maken.