connecting cars
Gratis intake
Terug naar blog
Blog bijdrage van Hello Mobility Coach René Nobels | Op veiligheid concurreer je niet!

Blog bijdrage van Hello Mobility Coach René Nobels | Op veiligheid concurreer je niet!

René Nobels is sinds de oprichting van Hello Mobility werkzaam als Hello Mobility coach. Schadepreventie is het resultaat van een doel, een plan, beleid en slim gebruik van data en Hello Mobility coaches helpen onze klanten om dit beleid effectief te implementeren. De coaches hebben een enorme ervaring, weten wat wel en wat niet werkt. We vroegen René naar zijn visie op verkeersveiligheid: 

Op veiligheid concurreer je niet!
Regels, rijbewijzen, afspraken, opleidingen en trainingen, techniek, lokale, nationale en internationale initiatieven: Er gebeurd veel op het gebied van verkeer en veiligheid, en dat is mooi om te zien.

Maar hoe zit het met de effectiviteit van al die regeltjes, afspraken en initiatieven?

Met dagelijks 2 doden en ruim 50 gewonden in het verkeer ontspint zich nog steeds een ramp. Dus we hebben eenvoudig de luxe niet om niets te doen.

Laten we eerst eens kijken wat wél werkt!
Zo is de rijopleiding de laatste jaren verbetert, is er sinds 2009 de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs  en zijn er tal van verkeersveiligheidsprojecten gekomen voor alle soorten van bestuurders (van jong tot oud). De evolutie van veiligheid van het wagenpark is enorm geweest, hierdoor is zeer veel leed voorkomen. Ook de infrastructuur is door de jaren heen sterk verbetert. Stoere verhalen over hard rijden, rijden onder invloed en/of zonder rijbewijs zijn er nog wel, maar daar wordt compleet anders naar gekeken tegenwoordig.

Waar valt dan nog winst te halen?
Gedrag. Waar echter mijn inziens veel te weinig de aandacht op ligt is het gedrag, ons gedrag.

Verkeerspsychologen buitelen over elkaar heen wanneer de verkeersveiligheid in het nieuws is, vaak vanuit een negatieve aanleiding. Hun adviezen slaan vaak de spijker op de kop. Maar waar zien we die component echt terug als het gaat om het voorkomen van dat volgende fatale ongeval?

Data & techniek
De auto van tegenwoordig is uitgerust met zoveel techniek die niet alleen ons zelf, maar ook de fabrikant en andere partijen informatie geeft over dat voertuig. Maar wie beheert die data en in hoeverre kunnen die data worden ingezet om op zoek te gaan naar oorzaken, om vervolgens die informatie te gebruiken voor preventieve maatregelen?

Keten
Fantastisch dat er zoveel gebeurd, maar waar worden die initiatieven aan elkaar gekoppeld? Want wanneer je uit rijgedrag-data kan analyseren waar bij die specifieke bestuurder, op dát specifieke tijdstip, op die specifieke locatie er ruimte is voor verbetering wordt geconstateerd, dan is die informatie toch goud waard!

Natuurlijk is alleen het ontwikkelen van innovaties en het vergaren en analyseren van de data niet voldoende, zeker niet! Het gaat er dan om wat je met die uitkomsten gaat doen om het (rij-) gedrag van die individuele bestuurder te veranderen, te verbeteren.

Want als je tegen iemand zegt dat deze te hard rijdt en dat hij z’n snelheid moet gaan aanpassen, zou diegene dat dan zomaar doen? Of zou je deze persoon op een, positieve, manier moeten meenemen in de materie en deze zelf de beslissing moeten laten nemen voor veranderd (rij-)gedrag?

Dáár zit namelijk de oplossing, en dat moeten we samen doen, beter coördineren.

Voorbeeld
Een wagenpark heeft in alle voertuigen telematica ingebouwd om oa het rijgedrag te meten. Hoe krijgen we dan die informatie bij de individuele bestuurder op een manier zodat deze er vervolgens ook iets mee gaat doen?

Bij voorkeur direct! na afloop van de rit of aan het einde van de dag. Feedback op belangrijke punten zoals optrekken, remmen, gebruik van adas, overhellen, snelheid en kijken. Wat ging goed en hoe houden we dat zo, waar zit nog potentie voor verbetering en hoe gaan we die verandering in gang zetten én vooral borgen?

Daar gaat een traject aan vooraf: afspraken met de eigenaar van het wagenpark, de wagenparkbeheerder, betrokken afdelingen én niet te vergeten, de bestuurders zelf.

Coachen
Het is van belang om te weten hoe bijvoorbeeld de voertuigen in het wagenpark worden ingezet maar ook hoe het preventiebeleid binnen een onderneming is. Is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en gerichte training? Eerst inventariseren om daarna een plan van aanpak op te stellen gericht op het bedrijf en haar specifieke aandachtsgebieden. Het stellen van de juiste prioriteiten en verantwoordelijken en dan periodiek opvolgen door coaching van deskundige en ervaren coaches.

Goed gedrag belonen
Uiteraard zal er ook sprake moeten zijn van handhaving en aanspreken op (slecht) gedrag. Echter is bewezen dat verandering beter geaccepteerd wordt en beter beklijft wanneer goed gedrag beloont wordt. En dat hoeft niet persé met geld; een schouderklop, een rangschikking waarop je kan zien waar je staat t.o.v. je collega’s of een beloning in relatie tot verkeersveiligheid.

Resultaten
Op basis van jarenlange ervaringen is aangetoond dat met een gerichte aanpak, de verbetering met meer dan 30% toeneemt. Dat is niet alleen meer veiligheid en minder CO2 uitstoot, maar ook minder kans op incidenten en nog erger: schades.

 

 

Hello Mobility koppelt momenteel met de volgende Telematica Providers:

Staat jouw telematica leverancier hier nog niet tussen? Neem contact met ons op!