connecting cars
Gratis intake
Terug naar blog
10 quick wins om wagenparkkosten te verlagen

10 quick wins om wagenparkkosten te verlagen

Wagenparkkosten staan ​​bij veel bedrijven hoog in de top 5 van operationele kosten. Door schadepreventie – een van onze specialismen – en onderstaande quick wins kun je op korte termijn aan de slag om wagenparkschade te voorkomen en kosten te verlagen.

Maar liefst 30% van de totale wagenparkkosten wordt beïnvloed door het rijgedrag van chauffeurs. Onveilig verkeersgedrag zorgt ook voor een negatief bedrijfsimago en (te) hoge verzekeringspremies. Daarom is het verstandig om als wagenparkbeheerder te investeren in schadepreventie. Plan een vrijblijvend gesprek in met een van onze adviseurs als je wil weten wat wij op dit gebied voor je kunnen betekenen.

#1 | Zorg ervoor dat het rijgedrag van je chauffeurs inzichtelijk is

Ongeveer 30% van de wagenparkkosten wordt beïnvloed door gedrag, dus de eerste stap is om het rijgedrag binnen jouw wagenpark te verbeteren naar veiliger en duurzamer gedrag. Dit kan door middel van training, coaching en opleiding. Dit kan alleen als het rijgedrag inzichtelijk is. Daarom adviseren wij om via telematica inzicht te krijgen in het rijgedrag. Bij Hello Mobility verrijken we deze data met relevante kaart-, weer- en verkeersdata waardoor je de rijgedrag data in de juiste context kunt zien. Denk hierbij aan: brandstof- of energieverbruik, te snel rijden, onveilig versnellen, niet inzichtelijk vertragen of met extra slijtage door bochten rijden. Op basis hiervan kun je vervolgens bepalen welke chauffeurs training, coaching en scholing nodig hebben om hen te coachen naar een veilige en duurzame rijstijl.

#2 | Zichtbaarheid creëren op rijgedrag

Chauffeurs zijn zich er niet altijd van bewust dat hun rijgedrag niet veilig of duurzaam is. Door hun gedrag zichtbaar te maken, kan hun rijgedrag echt veranderen. Dit kan door middel van de gegevens die je zelf verzamelt zoals eerder vermeld, maar het is veel krachtiger om de gegevens zichtbaar te hebben voor de chauffeurs zelf. Met de Hello Mobility chauffeursapp krijgen chauffeurs dit inzicht in hun rijgedrag, zien zij precies waar ze kunnen verbeteren en krijgen ze micro-learnings aangeboden om hun verkeersveiligheid te verbeteren.

#3 | Beloon schadevrij rijden

Veel bedrijven en organisaties zijn geneigd chauffeurs te straffen als er schade is aangericht. Psychologisch onderzoek heeft echter aangetoond dat dit het tegenovergestelde effect heeft. Ongevalvrij rijden belonen is effectiever dan straffen en leidt tot beter rijgedrag. Stel je eens voor: je krijgt een boete voor een lichte snelheidsovertreding, je betaalt de boete en als je een jaar lang geen snelheidsovertreding begaat, krijgt je het betaalde bedrag terug. Zou dat voor jou een stimulans zijn om extra op je snelheid te letten?

#4 | Zorg dat verkeersveiligheid is ingebed in uw bedrijf

Je kunt alles over verkeersveiligheid tot in de puntjes regelen, maar als het niet onderdeel is in van de bedrijfscultuur, is alle moeite voor niets. Zorg ervoor dat verkeersveiligheid een hot topic is op de werkvloer. Interne marketing is het juiste instrument om het verkeersveiligheidsbeleid van jouw bedrijf of organisatie tot leven te brengen en top of mind te maken bij alle medewerkers.

#5 | Geven van training, coaching en opleiding

Geef chauffeurs regelmatig – niet één keer – training, coaching en opleiding op het gebied van rijgedrag en verkeersveiligheid, om hun kennis en rijvaardigheid up-to-date te houden. Dit hoeft niet altijd fysiek te zijn, maar kan natuurlijk ook digitaal. Alleen zo zorg je ervoor dat chauffeurs niet tijdelijk veiliger rijden, maar altijd veilig en verantwoord rijden, wat resulteert in minder claims – en dus kostenbesparing. Bedrijven met beroepschauffeurs helpen wij vaak door het opleiden van hun eigen mentorcoaches of inwerk coaches zodat u het schadepreventiebeleid grotendeels zelf in de hand heeft.

#6 | Integreer veilig rijden in het onboardingproces

Door veilig en duurzaam rijden een belangrijk onderdeel van het onboardingproces te maken, voorkom je dat chauffeurs hun oude rijgedrag meenemen naar hun nieuwe baan. Je kunt ze zelfs nieuwe, goede gewoonten aanleren. Veilig rijden is niet alleen een vaardigheid, maar ook een mentaliteit.

#7 | Stel jezelf een doel

“Een doel zonder plan is slechts een wens”. Iedereen wil graag besparen op wagenparkkosten, maar zonder besparingsdoel en -plan is zowel de route als de bestemming onduidelijk – met alle gevolgen van dien. Begin met het vaststellen van een bespaardoel en het opstellen van een bespaarplan. Wij kunnen je hierbij helpen. Welke impact heeft 30% minder schade in de komende 2 jaar op jouw verzekeringspremies?

#8 | Train medewerkers in parkeren en afstellen van de spiegels

Bij het in- en uitparkeren ontstaan ​​veel schades. Een oplossing hiervoor is om medewerkers digitaal te trainen in het vinden van de juiste parkeerplaats zonder paaltjes of andere obstakels. Tip: parkeer zoveel mogelijk achteruit, scan de parkeerplaats op eventuele obstakels, kijk niet alleen naar beneden, maar ook naar laaghangende takken of goten. Gebruik bij het parkeren van de auto parkeersensoren of de camera. Vooruit uit een parkeerplaats rijden is altijd veiliger omdat je meer zicht hebt!

Bij veel bedrijven is meer dan de helft van de schade zogenaamde manoeuvreschade. En deze zijn vaak het gevolg van verkeerd afgestelde spiegels, maar veel automobilisten zijn zich er niet van bewust dat hun spiegels niet goed zijn afgesteld. Bied, om dit te voorkomen, medewerkers de mogelijkheid om de spiegels van hun bedrijfswagen goed af te stellen op een spiegelverstellocatie en geef hen tips en/of instructies.

#9 | Veilige voertuigen bestellen

Ja, een voertuig met automatische transmissie en rijhulpsystemen zoals een achteruitrijcamera, parkeersensoren, adaptieve cruisecontrol en head-up display zijn duurder in aanschaf. Als alle chauffeurs leren hoe ze deze systemen kunnen gebruiken om veiliger te rijden, zul je zien dat de schadekosten dalen en de restwaarde van de voertuigen stijgt. Ons advies: combineer mens en techniek met als doel de schadekosten te verlagen.

#10 | Verkeersveiligheid is geen eenmalige actie

Last but not least: verkeersveiligheid is geen eenmalige actie, maar een continu proces. Het is net als afvallen of meer spiermassa opbouwen. Met de juiste middelen, een doel, een plan en data kom je elke dag een stukje dichter bij het beoogde doel. Je zult het anders moeten doen en oude gewoontes moeten loslaten. Op het moment dat je stopt, val je terug in deze oude gewoontes. Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Allemaal open deuren, maar vaak werken ze het beste.

Wij helpen je de wagenparkkosten te verlagen

En om veilig rijden een businesscase te maken. Want welk bedrag aan verzekeringspremie betaal je nu per auto, per maand? Welk bedrag aan eigen risico betaal je per jaar? En wat zijn de reparatiekosten? Als specialist op het gebied van schadepreventie kunnen wij jouw bedrijf of organisatie als geen ander helpen bij het implementeren van deze quick wins en het verlagen van de wagenparkkosten.

Wil je meer weten over hoe wij dat doen en wat wij voor jou en je bedrijf kunnen betekenen? Plan een vrijblijvend online consult in met een van onze adviseurs op een tijdstip dat jou het beste uitkomt.

Hello Mobility koppelt momenteel met de volgende Telematica Providers:

Staat jouw telematica leverancier hier nog niet tussen? Neem contact met ons op!