connecting cars
Gratis intake
Terug naar blog
Pas op. Want als je morgen in je elektrische auto stapt heb je 50% meer kans op een ongeval

Pas op. Want als je morgen in je elektrische auto stapt heb je 50% meer kans op een ongeval

Of toch niet? 2 weken geleden presenteerde verzekeraar AXA een onderzoek en de uitkomsten daarvan werden door diverse media gepresenteerd met de pakkende kop: “Elektrische auto’s veroorzaken 50% meer ongevallen”. Dat zou toch wat zijn. Nederlandse zakelijke wagenparken elektrificeren in hoog tempo en dat zou betekenen dat de schadefrequentie met maar liefst 50% zou stijgen. Dat klinkt óns onwaarschijnlijk. De Hello Mobility Coaches lazen het onderzoek ook en vinden het belangrijk om de conclusies uit het AXA onderzoek in de juiste context te plaatsen. 

Zakelijke auto’s rijden bijna twee zoveel kilometers
Kijkende naar de situatie in Nederland dan kan je stellen dat veruit het grootste gedeelte van de elektrische voertuigen zakelijk wordt ingezet. Een privé auto in Nederland rijdt gemiddeld 11.000 km per jaar (2019) volgens het CBS en een zakelijke auto 20.000 (2019) km per jaar. Als je bijna twee keer zoveel kilometers rijdt, is je risico blootstelling natuurlijk ook veel groter. Ook is aannemelijk dat een particulier verzekerde niet elke schade claimt vanwege het eigen risico en de no-claim terugval, in tegenstelling tot zakelijk gereden voertuigen waarbij vrijwel elke schade geclaimd wordt. Met andere woorden, als je naar je totale populatie verzekerde voertuigen kijkt, dien je wel onderscheid te maken tussen zakelijk en particulier verzekerde voertuigen en daarnaast de schadefrequentie in relatie tot het aantal gereden kilometers in kaart brengen. En juist dat is in het AXA onderzoek nóg niet gedaan. 

Meer kans op schade bij veel vermogen
Het AXA onderzoek stelt tevens dat de kans op schade zelfs 2 x zo hoog is bij elektrische voertuigen met veel vermogen. Het is inderdaad “apart” dat de gemiddelde leaserijder voorheen met een auto met ca. 125pk rond reed en veel elektrische auto’s van tegenwoordig een vermogen leveren van 200 – 450 pk. Wanneer je een Porsche koopt met 400 pk krijg je daar standaard een rijtraining bij, onder meer om te leren omgaan met dit vermogen. Wanneer je bijvoorbeeld een Polestar 2 koopt met ca. 400 pk ga je gewoon de weg op zonder rijtraining. Dat is natuurlijk niet per definitie “gevaarlijk”, echter vinden wij het bij Hello Mobility vreemd dat elektrische auto’s van alle merken met veel vermogen niet standaard, dus default “on” op een chill of eco stand staan, waarbij het vermogen gedoseerd geleverd wordt. In ozne visie zijn de standaard "hoge" vermogens pas beschikbaar, nadat je dit met een instelling hebt aangepast. Dit moet met software updates vanuit de fabrikant eenvoudig te realiseren zijn.

Investeer in ADAS en technologie
Vanuit Hello Mobility is het advies aan wagenparkbeheerders vooral: bestel veilige voertuigen, bij voorkeur voertuigen met adaptieve cruise control, lane keeping assist, een file assistent in combinatie met een automatische transmissie (indien niet elektrisch). Vergeet ook vooral een achteruitrij camera niet en leer bestuurders om slim gebruik te maken van rijhulpsystemen en de connectiviteit opties. Voor voertuigen die gebruikt worden in logistieke processen raden we altijd aan gebruik te maken van telematica-systemen, zo ben je in staat om door middel van data een verantwoorde verkeersdeelname te borgen in je onderneming.

Moderne technologie heeft de potentie om autorijden veiliger, duurzamer én comfortabeler te maken en dan is het natuurlijk handig dat bestuurders goed weten hoe deze systemen werken.

Reparatie kosten elektrische auto’s hoger
De kosten van schadeherstel van elektrische auto’s zijn wél hoger. Dat komt door de duurdere onderdelen en het feit dat bedrijven speciaal gecertificeerde gereedschappen en medewerkers nodig hebben voor het herstel van bepaalde reparaties. Ook moeten sommige onderdelen na vervanging opnieuw worden ingesteld en gekalibreerd. Ook daarom is het belangrijk om als bedrijf te investeren in een beleid rondom veilige en verantwoorde verkeersdeelname. Waarom het ene bedrijf een structureel lagere schadelast heeft dan het andere bedrijf beschreven we al eerder in dit blog.

Risico gebaseerde verzekeringspremies
De conclusies die AXA trekt uit dit onderzoek geven aan hoe belangrijk het is om data in de juiste context te plaatsen. Dergelijke conclusies kunnen van grote invloed zijn op de verzekeringspremies die voor het wagenpark worden betaald. Daarom is het zo belangrijk om als fleetmanager zelf regie én grip te hebben over- en op rijgedrag data in je wagenpark.

Een op risico gebaseerd verzekeringspremie is daarbij een serieuze optie voor veel wagenparken. De technologie achter Hello Mobility wordt nu al gebruikt voor een risico gebaseerd premie model door verzekeraar Zego.

Hello Mobility koppelt momenteel met de volgende Telematica Providers:

Staat jouw telematica leverancier hier nog niet tussen? Neem contact met ons op!