Gratis intake Log in

Hoe hou je 1,5 meter afstand in bedrijfswagens

De transport- en logistiekbranche staat voor uitdagingen in de 1,5 meter samenleving. Hoe hou je voldoende afstand als twee chauffeurs nodig zijn voor noodzakelijke werkzaamheden of in het kader van de rij- en rusttijden? Hoe kan je de veiligheid en gezondheid van de medewerkers bewaken? Het RDW heeft richtlijnen gegeven.

Update | Vanaf 1 juli 2020 mag je weer met meerdere personen in een voertuig. Wel gelden de algemene richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zo is bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht.

Richtlijnen van de RDW

Als je 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden in een voertuig, dan mag je gewoon met twee of meer personen in het voertuig plaatsnemen. Vaak lukt dat niet. Houd in dat geval de volgende richtlijnen aan:

 1. Afscherming tussen de chauffeur en bijrijder is niet toegestaan, dit brengt te grote veiligheidsrisico’s met zich mee;
 2. Afscherming tussen de eerste en tweede zitrij is toegestaan, mits dit aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.
  • De afscherming mag de veiligheidssystemen zoals gordels en airbags niet blokkeren.
  • De afscherming mag het zicht niet hinderen, denk aan schittering, vertekend beeld of gebrekkige ontwaseming.
  • De afscherming mag de doorgang naar buiten niet belemmeren.
  • De afscherming moet deugdelijk bevestigd zijn en mag niet los op een zitplaats rusten.
  • Een rechterbuitenspiegel is verplicht.
  • Het materiaal van de afscherming mag niet leiden tot lichamelijk letsel bij een aanrijding, bijvoorbeeld door versplintering van het scherm. Gebruik daarom polycarbonaat of gelijkwaardig materiaal. Dit versplintert niet of zeer moeilijk in scherpe delen. Plexiglas voldoet niet, omdat dit kan breken of scheuren waarbij scherpe randen kunnen ontstaan.

Uitzonderingen
Een uitzondering geldt bijvoorbeeld als er twee chauffeurs nodig zijn in het kader van de rij- en rusttijdenwet. Dan mogen er twee personen in de bedrijfswagen plaatsnemen, ondanks dat de anderhalve meterregel niet kan worden gehandhaafd. Dit geldt ook voor noodzakelijke werkzaamheden waarbij minimaal twee man nodig zijn. Denk dan aan werkzaamheden zoals verhuizen of het afleveren van zware goederen. Neem dan wel extra maatregelen om besmetting te voorkomen. 

Advies Hello Mobility
We raden het aan om in het voertuig mondkapjes te dragen. Als het raam open gaat en bij in- en uitstappen ontstaan er luchtstromen waardoor besmetting alsnog kan ontstaan. Door ook mondkapjes te dragen verminder je de kans op besmetting door deze luchtstromen.

Meer weten?
Meer informatie over hoe Hello Mobility werkt leest u hier. En heeft u nog vragen? Dan zijn we slechts één telefoontje van u vandaan: 088 00 49 700