Gratis intake Log in

Dankzij forse investering kunnen we blijven leren.

Goed nieuws voor de verkeersveiligheid! Rijkswaterstaat is van plan om daar € 500 miljoen in te investeren. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) reageert in dit artikel positief op het voornemen. Ook benadrukt zij het belang van ‘blijven leren’. Dat juichen de coaches van Hello Mobility natuurlijk alleen maar toe.

Hello Mobility coach René Nobels: “Naast (brandstof)kosten besparen en CO2-uitstoot verminderen, willen wij ook de verkeersveiligheid verbeteren. Dat doen we door het rijgedrag van chauffeurs te meten. Zo krijgt de ondernemer met een wagenpark zicht op wat beter kan, zodat hij het rijgedrag gericht kan verbeteren. Daarbij coachen wij de ondernemer, en ondersteunen zijn chauffeurs met verbetertips.”

Geen kennisverbreding na halen van rijbewijs
De coaches van Hello Mobility geloven we er heilig in dat veel schades op de weg voorkomen kunnen worden. Rijgedrag is belangrijk, maar daarnaast ook kennis. Nobels: “Als je 80 kilometer per uur rijdt en even op je telefoon kijkt, dan ben je alweer 70 meter verder. Het begint bij bewustwording. Die kennis moeten we delen. Maar kennis en gericht verder leren ontbreekt in brede zin in Nederland. Als het rijbewijs eenmaal binnen is, dan volgt er geen verdere kennisverbreding. Een positieve uitzondering is er voor beroepschauffeurs. Zij zijn verplicht om code 95 (in 5 jaar 35 uur opleiding, inclusief praktijk) op het rijbewijs te houden. Dat is een goed voorbeeld, zeker als de training ook is gericht op veilig en duurzaam rijden.”

Het gaat om kennis én gedrag
Ook al ligt de oorzaak van een incident ‘buiten je schuld’, Nobels heeft gemerkt dat ook die schades vaak te voorkomen zijn met de juiste kennis en veilig rijgedrag. “Een vrachtwagenchauffeur moest bijvoorbeeld hard remmen omdat iemand op het laatst toch de afrit nam. Dat is inderdaad vervelend. De vraag is alleen of je dit, met al je kennis en ervaring, van tevoren had kunnen inschatten, en alvast de cruise control eraf haalt om meer ruimte te geven. Als dat meerdere keren per dag gebeurt, dan snap ik dat dat vervelend kan zijn. Maar er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.”

Meer weten?
Meer informatie over hoe Hello Mobility werkt leest u hier. En heeft u nog vragen? Dan zijn we slechts één telefoontje van u vandaan: 088 00 49 700.